Premiul Pritzker de arhitectură - HubDesign
3501
post-template-default,single,single-post,postid-3501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Premiul Pritzker de arhitectură

Considerat Premiul Nobel pentru arhitectură, Premiul Pritzker este cel mai înalt premiu mondial pentru arhitectură și este prezentat din 1979 de către Fundația Hyatt. Ediția din 2023 l-a prezentat pe arhitectul britanic David Chipperfield, al 52-lea arhitect care a primit titlul. „Sunt atât de copleșit să primesc această onoare extraordinară și să fiu asociat cu primii beneficiari care au inspirat atât de mult profesiei”, a spus el. „Iau acest premiu ca pe o încurajare pentru a continua să-mi îndrept atenția nu numai asupra substanței arhitecturii și a sensului acesteia, ci și asupra contribuției pe care o putem aduce ca arhitecți pentru a aborda provocările existențiale ale schimbărilor climatice și inegalității societale.” Juriul, prezidat de câștigătorul Premiului Priztker 2016 Alejandro Aravena, a comentat: „Într-o lume în care mulți arhitecți văd o comandă ca pe o oportunitate de a-și îmbogăți portofoliul, el răspunde fiecărui proiect cu instrumente specifice pe care le-a selectat cu precizie și mare grijă. Uneori necesită un gest puternic și monumental, în timp ce alteori îi cere aproape să dispară. Dar clădirile sale vor rezista întotdeauna testului timpului, deoarece scopul final al activității sale este de a servi un bine mai mare. Evitarea a ceea ce este la modă i-a permis să rămână permanent.”

Premiul Stirling RIBA (Institutul Regal al Arhitecților Britanici) 2023

Premiul RIBA Stirling este cel mai important și prestigios premiu pentru arhitectura construită în Regatul Unit și acordat anual de Institutul Regal al Arhitecților Britanici (RIBA). Ediția din 2023 a consacrat proiectul John Morden Centre de Mæ drept câștigător: un centru de zi din Londra situat în cartierul Blackheath. Clădirea este formată dintr-o serie de pavilioane cu fațade din cărămidă roșie care adăpostesc spații sociale, unite printr-o zonă centrală sporită de verdeață. Acoperișul este placat cu zinc, iar coșurile de fum înalte sunt similare cu cele ale vecinilor săi din secolul al XVII-lea. Ellen van Loon, președintele juriului, a spus. „Integrează în mod sensibil și perfect facilitățile medicale și spațiile sociale, oferind un model îndrăzneț și plin de speranță pentru proiectarea centrelor de sănătate și îngrijire pentru bătrâni. Crearea unui mediu care ridică spiritele și încurajează comunitatea este evidentă la fiecare pas și în fiecare detaliu. Această clădire oferă confort și căldură, cu caracteristici atent concepute pentru a preveni izolarea. Ea ilustrează modul în care clădirile pot fi ele însele terapeutice – susținând îngrijirea și insuflând un sentiment de apartenență.”

Medalia Regală de Aur 2023

Institutul Regal al Arhitecților Britanici a acordat medalia de aur regală 2023 arhitectului pakistanez Yasmeen Lari. Ea a comentat: „Am fost atât de surprinsă să aud această veste și, desigur, total încântată! Nu mi-am imaginat niciodată că, pe măsură ce mă concentrez pe cei mai marginalizați oameni ai țării mele, aventurându-mă pe căi neexplorate, aș putea fi în continuare luată în considerare pentru cea mai înaltă dintre onoruri în profesia de arhitect.” Recunoașterea vine după o carieră de angajament față de problemele de justiție socială și ecologică, cu o preocupare pentru secțiunile marginalizate ale societății, un accent pe drepturile femeilor și munca în conformitate cu o amprentă de carbon zero.

I Leoni d’Oro della Biennale Architettura 2023

Premiul internațional de anul acesta pentru cea mai bună participare națională a fost înmânat Pavilionului Brazilian în cadrul unei ceremonii la Ca’ Giustinian, sediul Bienalei de la Veneția. Decizia a fost luată de juriul internațional al celei de-a 18-a Expoziții Internaționale de Arhitectură a Bienalei de la Veneția, format din Ippolito Pestellini Laparelli (președinte, Italia); Nora Akawi (Palestina); Thelma Golden (SUA); Tau Tavengwa (Zimbabwe); Izabela Wieczorek (Polonia). Leone d’Oro pentru cel mai bun participant la expoziţia Laboratorul Viitorului a revenit la DAAR – Alessandro Petti şi Sandi Hilal „pentru angajamentul lor de lungă durată faţă de angajamentul politic profund cu practicile arhitecturale şi învăţarea despre decolonizarea în Palestina şi Europa”. În plus, Demas Nwoko, un artist, designer și arhitect nigerian, a primit premiul Leone d’Oro pentru realizarea de-a lungul vieții la cea de-a 18-a Expoziție Internațională de Arhitectură.

Premiul Oberlander 2023

Arhitectul și designerii de peisaj chinez Kongjian Yu este câștigătorul ediției 2023 a Premiului Oberlander, un premiu bienal creat pentru a comemora arhitectul peisagist canadian Cornelia Hahn Oberlander, care a decedat în 2021. Premiul se ridică la 100.000 de dolari și doi ani de implicare în activități de stat în sprijinul muncii câștigătorului. Yu a fost selectat de un juriu internațional format din șapte persoane, susținut de curatorul premiului Oberlander, John Beardsley, din peste 300 de lucrări din întreaga lume. Yu este cunoscut printre altele pentru modelul „Sponge Cities”, care abordează problema inundațiilor urbane, accelerate de crizele climatice, prin infrastructură pe scară largă bazată pe natură, cum ar fi zone umede construite, căi verzi, parcuri, protecția copacilor și a pădurilor, grădini de ploaie, acoperișuri verzi și pavaj permeabil. De când a fost adoptată ca politică națională în 2013, peste 70 de orașe chineze au implementat acest model, cu scopul ca 80% dintre orașe să poată absorbi 70% din precipitații până în 2030.

Premiul de arhitectură al Academiei Regale 2023

Shane de Blacam din Irlanda este câștigătorul Premiului de Arhitectură al Academiei Regale 2023, dedicat proiectelor de arhitectură care au un impact pozitiv asupra societății. Juriul a fost cucerit de capacitatea arhitectului de a crea spații comune, măiestria sa remarcabilă și atenția la detalii. Născut în 1945, De Blacam a co-fondat firma de arhitectură de Blacam and Meagher în 1976 împreună cu John Meagher, concentrându-se pe utilizarea materialelor locale și pe crearea de spații confortabile pentru oameni. De-a lungul carierei sale, a fost implicat în proiectarea de spații pentru a aduce oamenii împreună, inclusiv biblioteca restaurată cu sensibilitate de la Abbeyleix din County Laois, Irlanda și elegantul Samuel Beckett Theatre de la Trinity College Dublin.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.