În design obiectele nu sunt întotdeauna ceea ce par - HubDesign
1063
post-template-default,single,single-post,postid-1063,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

În design obiectele nu sunt întotdeauna ceea ce par

Este un secret bine-cunoscut: deși nu putem vedea sau mirosi, de ani de zile poluarea aerului a reprezentat o amenințare gravă la adresa sănătății în multe orașe europene. Comisia Europeană atribuie de trei ori mai multe decese poluării decât accidentelor din trafic. Timp de trei luni, cetățenii din orașul german Wiesbaden au putut vedea amenințarea invizibilă a poluării aerului.

Wiesbaden este unul dintre cele mai frumoase orașe balneare din Germania și, în același timp, unul dintre orașele cu cea mai mare poluare a aerului. Nivelurile de oxid de azot (NOx) depășesc media anuală legală stabilită de UE în majoritatea orelor din zi, iar acest lucru se întâmplă de mai mulți ani. A fost folosit un indicator masiv de poluare a aerului timp de trei luni pentru a crește gradul de conștientizare a populației orașului, precum și un copac imens în fața stației principale a gării orașului. Decorul care seamănă cu unul de Crăciun, inofensiv, a fost probabil cel mai mare indicator de poluare a aerului de pe planetă. Instalația luminoasă, care conține aproximativ 10000 de LED-uri, prezintă măsurători în timp real ale stațiilor oficiale de măsurare ale statului pentru NO2. La fel ca lumina din trafic, LED-urile strălucesc în roșu aprins ori de câte ori nivelurile actuale de NO2 depășesc limita medie anuală de 40 μg pe metru cub de aer. Când aerul era curat, copacul era iluminat în verde. Astfel, copacul a devenit, prin urmare, o sculptură socială, deoarece prezintă o estetică în timp ce educă și vorbește despre amenințări foarte reale la adresa sănătății.

În plus, măsurătorile privind poluarea aerului au fost urmărite online prin intermediul aplicației web de la www.noxmas.de. La fel ca și în cazul unei aplicații de salvare, cetățenii din Wiesbaden au reușit să caute și să compare evoluțiile locale ale poluării aerului în timp ce desfășurau aceeași vizualizare ușoară prin culoare.

Până acum, acest fost proiect numit NOxmas a evoluat de la un proiect local la un proiect numit Urban Air Pollution Display (Stadtluft-Anzeiger).

În ceea ce privește impactul social al proiectului, trebuie să ne gândim mai întâi la pericolele bine cunoscute. Oxizii de azot au o amenințare masivă la adresa sănătății. Prin urmare, UE a implementat limita medie anuală. Totuși, ca. 50% din orașele mari europene au depășit această limită de ani de zile, în unele locuri chiar și în proporții masive. În ciuda acestor cunoștințe, pericolul rămâne invizibil. Indicatorul de poluare a aerului se modifică. „Nimeni nu se uită la datele administrative de bună-voie, dar nimeni nu poate să treacă pe lângă un copac strălucitor gigant fără să-l observe” (Peter Reichard, director tehnic al proiectului).

Creșterea gradului de conștientizare a amenințărilor la adresa sănătății reprezintă primul pas necesar pentru îmbunătățirea situației. Populația se poate auto-proteja prin evitarea activităților în aer liber în perioade de poluare gravă. În plus, creșterea gradului de conștientizare creează șansa de reflecție asupra poluării și ne poate îndemna să luăm măsuri.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.